Viime vuonna keskustelua herätti useat tutkimukset, jotka osoittivat nuorten naisten kannattavan useammin vasemmistoa ja nuorten miesten oikeistoa.
Nuoret naiset kannattavat yhä useammin vasemmistoa ja miehet oikeistoa. Useiden tutkimusten mukaan nuorten arvomaailmat sukupuolittuvat yhä vahvemmin ja viime aikoina vahvistunut trendi on nähtävissä myös Helsingin kuntavaaleissa.
Helsingin Uutisten kuntavaalikoneeseen vastanneista nuorimmat ehdokkaat ovat Vini Venetvaara (vihr.), 18, ja Christian Forsman (ps.), 18, jotka edustavat arvokartan ääripäitä. Venetvaara on myös Helsingin kuntavaalien nuorin ehdokas.
Arvokysymyksissä kaksi nuorta ehdokasta ovat kuin yö ja päivä.
Väitteestä: miehillä ja naisilla tulisi olla selkeärajaiset ja perinteiset sukupuoliroolit, Forsman on melko samaa mieltä, kun taas Venetvaara on täysin eri mieltä.
Myös väite perinteisten kristillisten arvojen tärkeydestä, jakaa nuoret ääripäihin. Forsman on täysin samaa mieltä arvojen tärkeyden kanssa, kun taas Venetvaara on täysin eri mieltä.
Ilmastonmuutos yhdistetään usein nuorelle sukupolvelle tärkeäksi teemaksi. Tästä huolimatta väite Helsingin hiilineutraaliudesta jakaa nuoria ehdokkaita. Väite kuuluu näin: Helsingissä tulee tavoitella hiilineutraaliutta tulevalla valtuustokaudella, vaikka se kasvattaisi kaupunkilaisten kustannuksia ja kaventaisi valinnanvapautta arjessa.
– Hiilineutraaliustavoitteet ovat silkkaa typeryyttä, unohdetaan hiilineutraaliustavoitteet ja keskitytään perusasioihin, Forsman toteaa vastauksessaan.
Venetvaaran vaalilupauksiin kuuluu kunnianhimoisen ilmastopolitiikan edistäminen, joka näkyy hänen vastauksessaan.
– Valinnanvapautta kaventaa kaikista eniten se, jos ilmastonmuutokseen ei puututa, koska ilmastonmuutos kaventaa lopullisesti elinvoimaamme ja leikkaa vaihtoehtojen määrää, Venetvaara vastaa.
Kaksikolla on ikänsä puolesta omakohtaista kokemusta nykyaikaisesta koulukulttuurista. Mitä he ajattelevat kurista kouluissa?
Vaalikoneväite menee näin: kouluissa tarvitaan enemmän pehmeitä keinoja koulurauhan säilyttämiseksi kuin kovia rangaistuksia.
– Ei, kouluissa ollaan käytetty turhan liian pehmeitä keinoja koulurauhan säilyttämiseksi, nyt on aika ottaa käyttöön kovat rangaistukset että saamme koululaisille rauhallisen ja turvallisen oppimisympäristön, Forsman vastaa.
Yllättävästi kovat keinot ovat myös Venetvaaran mielestä osa ratkaisua.
– Pehmeille ja koville keinoille on molemmille paikkansa. Esimerkiksi kiusaamistilanteissa tarvittaisiin kovempia rangaistuksia kiusaajille, jotta kiusatut eivät joutuisi kärsimään enempää ja kiusaajat oppisivat parempia tapoja toimia yhdessä muiden ihmisten kanssa, Venetvaara toteaa.
Mikä aihe sitten nuoria yhdistää? Väite: HSL:n tulee muodostaa Helsingin, Espoon ja Vantaan alueelle yksi tasahintainen vyöhyke.
– Tämä olisi ehdotuksena ihan hyvä ja voisi lisätä joukkoliikenteen käyttöä, kunhan se ei korottaisi lippujen hintoja, Venetvaara vastaa,
Forsman kannattaa myös ehdotusta.
– Kyllä, se olisi selkeää ja käytännöllisempää Helsingin, Espoon ja Vantaan asukkaille, Forsman toteaa.
Vastauksessaan väitteeseen HSL:n edullisemmista lyhyen matkan lipuista Forsman yhtyy myös Venetvaaran huoleen lippujen hinnoista.
– HSL:n on otettava käyttöön halvemmat liput yleisesti ja luovuttava turhista hankkeista.
Nuorten arvomaailmoista kertonut ilmiö tuli esille muun muassa viime vuonna julkaistuista Kalevi Sorsa -säätiön tutkimuksesta sekä Nuorisobarometrista.