Pidin valtuustossa 24.3. puheen, että Iso-Pappilan kunnostamiseen on mahdollista hakea merkittävää rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Arto Sepponen väitti valtuustossa, että Etelä-Savon maakuntaliitolla ei ole rahoitusta tämän kaltaisiin hankkeisiin. Samaa hän väitti minulle myös sähköpostitse. Kun korjasin, että rahoituksen myöntää ely-keskus ei maakuntaliitto, niin Arto alkoi esittää omia arvioitaan kustannuksista sähköpostitse ja Pieksämäen Lehdessä. Hän rajaa energiatehokkuuden parantamiseen liittyvät toimenpiteet keinotekoisesti vain ikkunoiden ja ulko-ovien kunnostukseen, vaikka EAKR-tukea voidaan hakea myös ilmanvaihdon ja lämmön talteenoton parantamiseen, alapohjan, seinien ja katon lisäeristykseen ja muihin energiatehokkuutta edistäviin korjauksiin. Nämä tiedot ovat varmistettu ely- keskuksen asiantuntijalta.
Puheessani valtuustossa mainitsin, että hakemuksen tekemiseen tarvitaan liitteitä, joita ovat esimerkiksi rakennushistoriaselvitys (RHS) sekä asiantuntijoiden laatima kunnostussuunnitelma. Tämä tulisi pikimmiten tehdä yhdessä esim. RHS arkkitehtien ja Etelä-Savon alueen rakennetun kulttuuriympäristön viranomaistehtäviä hoitavan vastuumuseon eli Savonlinnan museon kanssa, jotta tiedetään korjaustöiden kokonaiskustannukset. Jätetään kustannuslaskelmien tekeminen ammattilaisille.
Iso-Pappilan koko rakennuksen energiatehokkuuteen liittyvät laskelmat olisi saatava selville, vasta sitten tulisi käsitys siitä, millainen avustussumma olisi mahdollinen. Hankkeiden tukitaso on pääsääntöisesti kehittämishankkeissa 75 prosenttia ja investoinneissa 70 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista.
Pohjois-Savossa on jo rahoitettu vastaavia hankkeita, joissa historiallisia rakennuksia on korjattu energiatehokkuutta parantavilla toimenpiteillä. Esimerkiksi Kuopion Hermannisali sai 500 000 euroa EU-rahoitusta muun muassa energiatehokkaan lattialämmityksen ja yläpohjan eristyksen toteuttamiseen. Kaupungin on tärkeää selvittää kaikki mahdolliset energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet ja niiden kustannukset ennen kuin rahoitusvaihtoehdot suljetaan pois. Päätösten on perustuttava ajantasaiseen ja kattavaan tietoon, ei rajattuihin laskelmiin ja virheelliseen tietoon, jotka antavat tilanteesta vääristyneen kuvan.
Minua harmittaa monin tavoin, korjata virheellisiä tietoja ja se että meillä on valtuutettuja, jotka tahtovat purkaa ja myydä kaiken mahdollisen. Heille syntyy hätätilan tyylinen paniikkireaktio, jos jotain halutaan säilyttää. Mutta elävä kaupunki tarvitsee tiloja aktiiviseen toimintaan. Pieksämäen kaupungin julkipanolistalla oli ilmoitus Virtasalmen virastotalon purkamisesta. Valtuusto lupasi etsiä korvaavat tilat, myös Jäppilän purku-uhan alla oleville kiinteistöille. Toivottavasti nämä toimet aloitetaan yhtä rivakasti kuin purkuluvatkin.
Pieksämäen parhaaksi kuntavaaliehdokas