Hämeen­lin­na­lainen Markku Sarastamo on vuoden ITE-​taiteilija, jolle elämä on iloinen leikki

Monessa mukana oleva ikiliikkuja tekee aina uusia aluevaltauksia.

Itse Tehty Elämä. Noista sanoista tulee termi, joka kuvaa oman aikamme visuaalista nykykansantaidetta. ITE-taide on osa tekijänsä elämänpolkua.

1960-luvulta asti teoksillaan ja tempauksillaan huomiota herättänyt Markku Sarastamo tunnetaan taiteilijana, satukirjailijana, judon ja joogan pioneerina, taikurina ja hypnotisoijana, kiertelevänä käsityölaisenä, esperanton taitajana sekä Oulun teknologiakeskuksessa niin tutkijoita kuin liike-elämää hämmästyttäneenä keksijänä.

Maaseudun Sivistysliitto valitsi tammikuussa hämeenlinnalaisen vuoden 2025 ITE-taiteilijaksi.

Tunnustus tuli Sarastamolle täydellisenä yllätyksenä, vaikka hän on ollut vuodesta 2001 asti mukana ITE-taiteen näyttelyissä ja tuonut töitään esille.

– Olen täydellinen diletantti, jolta totaalisesti puuttuu myynnin ja markkinoinnin geeni, mutta lapsesta saakka olen halunnut innostaa toisia erilaisten harrastusten pariin, Sarastamo sanoo.

– Elämä on tarinoista punottu. Konttaamisen jatkumoahan tämä kaikki on ja taustalla on varmasti joku diagnosoimaton ADHD-juttu.

Sarastamo antaa luovuudestaan suuren kiitoksen muusalleen Talvikille, joka on luonut edellytyksiä taiteelliselle toiminnalle.

– Olin jo menossa tuuliajolle, kun tapasin kultani. Hän pesi, puki ja piristi.

Viime vuosina Sarastamo on yhdistänyt useita taiteensa alueita Karbujo–Hiilimaa-kokonaisuuden alle. Fantasianomainen Karbujo sisältää kertomustrilogian sekä jatkuvasti laajentuvan visuaalisen maailman, joka karttuu paitsi veistoksilla, myös yksityiskohtaisilla ja mielikuvituksellisilla digitaalisilla kuvituksilla.

Elämä on iloinen leikki.

Markku Sarastamo

– Olen kirjoittanut, piirtänyt ja haaveillut tätä tarinaa 25 vuotta. Sen juuret ovat poikavuosieni seikkailukirjoissa ja olen varmasti paljonkin velkaa Jules Vernelle, Sarastamo tuumaa.

– Kaipuu merelle ja kaukaisiin maihin oli kova, mutta eihän äiti silloin aikoinaan päästänyt. Karbujo on temmellyskenttä tarinoille, taiteelle, koruille ja ideoille kokonaisesta kulttuurista.

Kertomustrilogia perustuu matkimustutkailija Sampo Sarastarin päiväkirjoihin.

– Teen tällä hetkellä pro gradua Kosmiseen instituuttiin, eli teen tutkimusta omasta työstäni.

Sarastamon tuotannosta löytyvät myös fantasiakirja ja elämäkerta. Niin lapsille kuin aikuisillekin suunnattu Kreivitär ja hänen huikea elämänsä on luettavissa kokonaisuudessaan sekä suomeksi että esperantoksi kotisivulla www.markkusarastamo.fi.

Muutama vuosi sitten omakustanteena julkaistua kirjaa Elämänlanka – Markku Sarastamon elämää ja tekoja 1960–2021 ei ole enää ole saatavilla, mutta käsikirjoitus on tällä hetkellä luettavissa verkkosivulla msl.fi/itetaide.

– Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on ottanut päiväkirjani ja materiaalini myöhäisempien tutkijoiden katsottavaksi. Siellä ne nyt ovat seitsemän sementin takana Sibeliuksen ja Snellmanin seurassa.

ITE-taiteilijan tittelivuosi avautuu kotikaupungissa Hämeenlinnassa taikurin roolissa. Sarastamon vuonna 1973 julkaistu Korttitaituri (Tammi) on pelikorttitaikuuden ensimmäinen kotimainen opaskirja ja alan kivijalkoja Suomessa.

– Uusia taikureita ei tule, jos ei ketään opeteta. Mitään suuria salaisuuksia en paljasta, mutta mielelläni näytän tiettyjä temppuja yksinkertaisilla välineillä, kuten narulla.

Sarastamo esittää ja esittelee taikatemppuja Kulttuurikeskus Arxissa osana kaupungin Taiteiden talviyö -tapahtumaa 31. tammikuuta. Hän on myös mukana lapsiperheille suunnatussa, Taikapussi-Arxantaihin liittyvässä videomateriaalissa, joka julkaistaan 1. helmikuuta.

Myöhemmin vuoden varrella Sarastamon taidetta nähdään kahdessa näyttelyssä.

Satumaa Karbujo on esillä Hyvinkään Middle of Nowhere -taidepuiston yhteisnäyttelyssä päärakennuksen sisätiloissa 25.6.–7.9. Fantasiamaailmaan liittyvien teosten lisäksi Sarastamo rakentaa näyttelyyn kosmisen kanalan, jonka jokaiseen lintuun liittyy tarina.

Raumalla Sepän talossa on lokakuussa esillä soolonäyttely Karbujo – maa jota ei ole. Näyttelyyn tulee myös veistotaidetta sekä kirjallista ja valokuvattua materiaalia.

Sarastamo työskentelee näyttelyn ajan residenssissä ja on aukioloaikoina tapaamassa yleisöä. Luvassa on myös työnäytöksiä, viikon taikatemput sekä esitelmä luovuuden esteistä.

Aina uusia aluevaltauksia tekevän Sarastamon kokeilunhalua, mielikuvitusta ja energiaa ei voi kuin kadehtia.

– Elämä on iloinen leikki, siitä olen aina yrittänyt ajattelussani lähteä, hän pohtii.

– Kun ei aamulla herätessään odota mitään, jokainen päivä menee yli odotusten.