Uusi käänne Trumpin hallinnon emämunauksessa
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon viestisotku sai uuden käänteen.
The Atlantic -lehden päätoimittaja Jeffrey Goldberg lisättiin vahingossa viestiryhmään, jossa jaettiin Trumpin hallinnon erittäin arkaluontoisia sotatietoja.
Valkoinen talo on myöntänyt mokan. Sen kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Brian Hughes on vahvistanut asian ainakin brittiläiselle The Guardianille.
– Kyseessä näyttää olevan autenttinen viestiketju, ja me teemme selvitystä, kuinka väärä numero lisättiin ketjuun, Hughes sanoo The Guardianille.
Nyt puolustusministeri Pete Hegseth väittää, ettei viestejä lähetetty. Hän syyttää toimittajia ”petollisiksi”.
– Kukaan ei viestitellyt sotasuunnitelmista, Hegseth sanoo Fox Newsille.


Tästä kyse
Tiistaina 11. maaliskuuta Goldberg sai Signal-viestisovelluksessa yhteyspyynnön presidentti Donald Trumpin turvallisuusneuvonantajalta Michael Waltzilta. Hän hyväksyi pyynnön ja sai pari päivää myöhemmin ilmoituksen uudesta Signal-ryhmästä.
Goldberg kertoi saaneensa tiedon Yhdysvaltain iskuista Jemeniin noin kaksi tuntia ennen ensimmäisiä iskuja, sillä puolustusministeri Hegseth lähetti hänelle tekstiviestillä tiedot iskun aseista, kohteista ja ajankohdasta.
Ryhmä luotiin vain hyvin tarkkaan valikoidulle joukolle Yhdysvaltain turvallisuus- ja puolustushallinnon jäseniä sekä CIA:n johdolle. Kaiken kaikkiaan ryhmässä oli 18 jäsentä. Goldberg lisättiin ryhmään ilmeisesti täysin vahingossa.
– Viestin lähettäminen tulee olemaan vaikeaa, kävi miten hyvänsä. Kukaan ei tiedä, missä huthi-kapinalliset ovat, joten meidän pitäisi keskittyä siihen, että: Biden epäonnistui ja Iran rahoitti, Hegseth kirjoitti ryhmään.
Iskuja juhlittiin emojeilla
Ryhmässä jaettiin strategioita ja suunnitelmia siitä, miten iskuista aiotaan kertoa ja viestiä. Myös varapresidentti J.D Vance oli ryhmässä.
Goldberg lisättiin ryhmään, jossa keskusteltiin iskusta Jemeniin huthi-kapinallisia vastaan. Waltz ja muut ryhmän jäsenet jakoivat yksityiskohtaista tietoa iskun ajankohdasta ja suunnitelmasta. Yhdysvallat käynnisti ilmaiskut Jemeniin 15. maaliskuuta.
Goldberg ei aluksi uskonut ryhmän olevan aito, vaan uskoi sen olevan yritys levittää disinformaatiota. Se kuitenkin paljastui aidoksi Yhdysvaltain hallinnon ryhmäksi silloin, kun iskut Jemeniin alkoivat. Ryhmässä iskuja juhlistettiin onnitteluin ja nyrkkitervehdys-, liekki- ja Yhdysvaltain lippu -emojein.
Ryhmän paljastuminen on kerännyt paljon kritiikkiä siitä, miksi kriittistä ja arkaluontoista tietoa on jaettu Signalin kaltaisessa viestisovelluksessa. Signal ei ole Yhdysvaltain hallinnon hyväksymä sovellus arkaluontoisen tiedon jakamiseen.
Viestiketjun historia oli myös asetettu pyyhkiytymään viikon, osin neljän viikon, kuluessa. Virallisten toimien ja päätösten viestiketjujen tulisi olla pysyviä Yhdysvaltain lain mukaisesti.
Trump: En tiedä mitään
Presidentti Trump kommentoi lehdistötilaisuudessa, ettei hän tiedä tapauksesta mitään. Asiasta kertovat muun muassa The Hill ja Forbes.
– En tiedä mitään siitä. En ole The Atlanticin suuri fani, minusta se näyttää aikakauslehdeltä, jonka liiketoiminta on loppumassa. Minusta se ei ole kummoinenkaan lehti, Trump sanoi.
– En tiedä siitä mitään. Kuulen tästä teiltä ensimmäistä kertaa.
Trump antoi myös ymmärtää, että iskut hutheja vastaan olivat ”erittäin tehokkaita”, joten kyse ei voinut olla kovinkaan vakavasta asiasta.
C-SPAN-televisiokanava on jakanut videon tiedotustilaisuudesta viestipalvelu X:ssä. Jos alla oleva upotus ei näy, voit katsoa sen painamalla tästä.