EU uudistaa ajokortin: ”Fyysistä korttia ei tarvitsisi hankkia ollenkaan”

EU:n ajokorttisääntöjä ollaan rukkaamassa erityisesti liikenneturvallisuuden vuoksi. Kännykkään ladattava ajokortti todistaisi ajo-oikeuden kaikissa EU-maissa.

Mobiiliajokorttia voisi käyttää ajo-oikeuden ja joissakin tapauksissa myös henkilöllisyyden todistamiseen. Liikenneruuhkaa Suomen itärajalla joulukuussa 2023.

Euroopan unionin uusi ajokorttidirektiivi nytkähti eteenpäin tiistain vastaisena yönä, kun parlamentti ja neuvosto pääsivät alustavaan sopuun uusista kirjauksista EU:n ajokorttisääntöihin.

Brysselissä sovittiin muun muassa mobiiliajokortista, kahden vuoden koeajasta uusille kuljettajille sekä niin kutsutusta apukuljettajamallista.

Mobiiliajokortti tarkoittaa matkapuhelimeen ladattavaa digitaalista ajokorttia, joka vastaisi fyysistä ajokorttia. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä mobiiliajokortin käyttöä EU-alueella.

”On hyvin merkittävää, että direktiivi huomioi mobiiliajokortin”, toteaa Traficomin johtava asiantuntija Marjo Immonen.

”Kun säännöt tulevat, ne pakottavat kaikkia maita tekemään oman mobliiliajokortin ja vastavuoroisesti hyväksymään toisten EU-maiden ajokortit. Fyysistä korttia ei tarvitsisi kantaa mukanaan tai hankkia ollenkaan.”

Ajokortti sujahtaisi eurooppalaiseen digitaalisen identiteetin lompakkoon, joka olisi Digi- ja väestötietoviraston mukaan tulossa suomalaisten käyttöön ensi vuoden lopulla. Mobiiliajokorttia voisi käyttää ajo-oikeuden ja joissakin tapauksissa myös henkilöllisyyden todistamiseen.

EU:n uusien ajokorttisääntöjen taustalla vaikuttaa ennen kaikkea huoli liikenteen turvallisuudesta. EU:n teillä kuolee vuosittain yli 20 000 ihmistä.

Liikenneturvallisuutta pyrkii kohentamaan esimerkiksi kirjaus uusien kuljettajien koeajasta, joka olisi pakollinen kaikissa EU:n jäsenvaltioissa.

”Se olisi vähintään kahden vuoden mittainen, ja tänä aikana uutta kuljettajaa koskisivat tiukemmat säännöt alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisesta”, kertoo liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija Monika Mutanen.

”Suomessa tämän voi tavallaan ajatella olevan jo käytössä, sillä meillä on jo nyt uusilla kuljettajilla kahden vuoden seurantajakso, jonka aikana heitä koskee osittain tiukemmat säännöt. Sinänsä ehdotus on ihan looginen jatkumo nykymenettelylle.”

EU:n sopimassa niin kutsutussa apukuljettajamallissa ajokortin voisi saada 17-vuotiaana, mutta ajaminen sallittaisiin vain apukuljettajan kanssa 18-ikävuoteen saakka.

”Tämä olisi Suomessa uusi malli. Sitä, miten se suhtautuu meidän kansalliseen järjestelmäämme, pitää miettiä erikseen, kun täytäntöönpano alkaa.”

Mutanen korostaa, että uudet kirjaukset EU:n ajokorttidirektiivistä ovat vasta alustava sopu Euroopan neuvoston ja parlamentin välillä.

Suomen tulisi tehdä tulevan direktiivin mukaiset muutokset ajokorttilakiin arviolta muutaman vuoden sisällä direktiivin hyväksymisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat