Tunteet kuumenivat Ylen vaali­tentissä: Virta ja Purra kädet ojossa

Riikka Purran ja Sofia Virran sukset ajautuivat pahasti ristiin Ylen vaalitentissä. Virta puhui päälle, ja kädet heiluivat kuin Italiassa.

Vihreiden Sofia Virta, Liike Nytin Harry Harkimo ja perussuomalaisten Riikka Purra kohtasivat Ylen viimeisessä puheenjohtajatentissä torstai-iltana.

| Päivitetty

Puoluejohtajat Harry Harkimo (Liike Nyt), Riikka Purra (ps) ja Sofia Virta (vihr) haastoivat toisiaan Ylen kunta- ja aluevaalitentissä torstai-iltana.

Valtiovarainministeri Riikka Purra edusti tentissä hallitusta, Virta ja Harkimo oppositiota.

Torstaina kerrotut hallituksen sote-säästöt kuumensivat tunteita.

Sofia Virran mukaan säästötavoitteet pitäisi hylätä. Harkimon mukaan esimerkiksi kotihoidosta säästäminen kuulostaa täysin mahdottomalta.

– Mä en usko, että tämä menee perustuslaissa läpi, Harkimo sanoi.

Purra puolusti säästöjä ja muun muassa digipalveluiden aiempaa laajempaa käyttöönottoa. Purran mukaan Virta ja Harkimo eivät välitä kuluista.

Keskustelu kuumeni huutoon, ja Harkimo sanoi Purralle ”rauhoitu, rauhoitu”.

Virta sanoi käsi ojossa Purralle hänen bluffaavan, kun hän puhui sote-säästöjen välttämättömyydestä, mihin Purra vastasi tiukkapuheisena kättään heiluttaen. Virran mukaan kyse ei ole palveluiden kehittämisestä vaan silkasta säästöstä.

– Kertokaa, miten asiat on, älkää bluffatko, Virta sanoi Purralle.

Purra kiisti moisen.

– Jotkut joutuvat kantamaan tätä vastuuta, Purra sanoi.

Turun Varissuo nousi yllättäen vaalitentin keskiöön.

Vaalitentissä keskusteltiin muun muassa segregaatiosta ja siitä, miten maahanmuuttajien varhaiskasvatukseen osallistuminen ja sekoittava asuntopolitiikka vaikuttavat siihen.

Keskustelu siirtyi nopeasti maahanmuuttoon. Purra sanoi vaativansa velvoittavampaa integroitumista. Virran mukaan kotouttamisesta säästäminen lisää riskejä muun muassa sisäisen turvallisuuden suhteen.

Helsingin kaupunginvaltuustossa istuva Harkimo kannattaa sekoittavaa asuntopolitiikkaa, mitä Helsingissä tehdään. Se tarkoittaa sitä, että eri alueilla asuu eri taustoista olevia ihmisiä. Samoille alueille rakennetaan niin kovan rajan omistusasuntoja kuin kaupungin vuokra-asuntoja.

Purra ihmetteli sitä, kuka haluaa laittaa lapsensa kouluun, jossa 70 prosenttia lapsista on vieraskielisiä. Purran mukaan harva ”löysän maahanmuuttopolitiikan kannattaja” on siinä määrin sitä mieltä ”monikulttuurisuuden rikkaudesta”, että haluaisi oman lapsensa tällaiselle luokalle.

– Se ei tarkoita sitä, että nämä ihmiset olisivat jotenkin vähempiosaisia vaan sitä, että luokalla jossa esimerkiksi on kymmentä eri kieltä, jossa opettajan aika menee siihen, että joutuu puhumaan tulkkina, jossa oppiminen on vaikeaa, jossa on erilaisia elämän haasteita...

Purran puheenvuoro keskeytyi, kun puheenvuoroa pitkään sormi ojossa pyytänyt Virta puhui päälle.

– Riikka, mä oon käynyt koulua Varissuolla. Ooks sä kuullut joskus Varissuosta Turussa? Mä oon käynyt koulua siellä itse. Eli ehkä tällä sun kysymyksellä meni pohja siitä, Virta sanoi.

– Olisi mukavaa, kun saisi puhua loppuun, sanoi Purra samaan aikaan.

Vaalitentin yhteinen keskustelu päättyi puheisiin Turun Varissuosta, joka on saanut eräänlaisen ongelmalähiön leiman 1990-luvulla.

Keskustelua juontanut toimittaja Laura Arffman totesi, että kiihkeää keskustelua todellakin saatiin.

  • Ennen yhteiskeskustelua kukin puheenjohtaja oli yksitellen toimittaja Matti Koiviston tentattavana. Lue alta heidän yksilötenteistään.

Harry ”Hjallis” Harkimo pyrkii Helsingin kaupunginvaltuustoon ja kaupungin pormestariksi.

Hjallis Harkimo, Liike Nyt

Koivisto kysyi Harkimolta, mitä siitä pitäisi ajatella, että yli puolet Liike Nytin aluevaltuutetuista (joita oli 20) on loikannut muihin puolueisiin aluevaltuustokauden aikana.

– Se kertoo varmaan siitä, että on vaikea tehdä, kun on vain yksi ihminen vaan puolueessa, Harkimo vastasi.

Harkimo sanoi, että Suomessa on paljon kuntia, joiden on tulevaisuudessa väistämätöntä yhdistää. Monissa pienissä kunnissa syntyvyys on hyvin alhaista.

– Se on ainoa tapa, jolla saadaan säästöjä, hän sanoo.

Harkimo on Helsingin pormestariehdokas. Hänen asuinpaikkansa on kuitenkin puhututtanut viime aikoina paljon, sillä Harkimolla on myös talo Sipoossa ja hän viettää myös siellä aikaa.

– Asutko oikeasti Helsingissä? kysyi Koivisto Harkimolta.

– Asiahan on niin, että mä asun Helsingissä ja mä oon töissä Helsingissä, ei siinä ole mitään epäselvää, Harkimo vastasi.

Harkimon mukaan keskustelu hänen asuinpaikastaan on kokoomuksen ”polvihousupoikien” juonta. Hän nosti puheessaan esiin Daniel Sazonovin ja Elina Valtosen. Harkimo väitti, että Sazonov ei ole saanut ”missään vaaleissa ääniä” ja että he siksi haluavat mustamaalata Harkimoa. Sazonov on kokoomuksen pormestariehdokas.

Harkimo sanoi itse, että hänen oma suorituksensa yksilötenttauksessa oli keskinkertainen.

Omassa puheessaan Harkimo puhui yli 75-vuotiaiden tilanteesta ja sanoi, että omaishoitajien verot pitäisi poistaa.

Lue lisää: Harkimolta kova lausunto: haluaa yhdistää Helsingin, Vantaan ja Espoon

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta on itse ehdolla Turussa.

Sofia Virta, vihreät

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta nosti puheessaan esiin hänen oman taustansa sote-alalla. Hän puhui siitä, etteivät kaikki koe päättäjien tietävän, mistä he päättävät.

Koivisto kysyi, onko kaupunkien tiivistyminen ristiriidassa luontoarvojen kanssa.

Virta vastasi puhumalla Helsingistä, johon on viime vuosina perustettu monia luonnonsuojelualueita siitä huolimatta, että väestömäärä on kasvanut paljon.

Koivisto kysyi, mitä Virta ja vihreät ajattelevat autoilusta.

– Meidän tavoitteemme ei ole tehdä autoilua vaikeaksi, Virta sanoi.

Hänen mukaansa autoilua pitäisi vähentää siellä, missä se on mahdollista, kuten Helsingin kantakaupungissa. Vihreät kannattaa niin sanottua ympäristövyöhykettä Helsinkiin.

Virta arvioi Koiviston tentissä, että hyvinvointialueet saavat verotusoikeuden vielä kymmenen vuoden sisällä.

Virta vastasi lukijan kysymykseen kasvisruoasta sanoen, että vihreiden mielestä olisi oikein ja ravintosuositusten mukaista, että puolet julkisten hankintojen tarjotusta ruoasta kuten kouluruoasta olisi kasvisruokaa.

Riikka Purra on itse kuntavaaleissa ehdolla Kirkkonummella.

Riikka Purra, perus­suomalaiset

Perussuomalaiset on menettänyt eniten ehdokkaita vaaleissa. Puoluejohtaja Riikka Purran mukaan perussuomalaiset ovat nyt siinä asemassa, että puolue on hallituksessa tekemässä vaikeita päätöksiä.

Purra aloitti puheensa sanoen, ettei puolue lupaa kuuta taivaalta.

Vaikka perussuomalaisilla ei ole suinkaan täysiä ehdokaslistoja, Purra kiisti, että tilanne olisi ongelmallinen.

Koivisto kysyi, mistä se kertoo, että ehdolla on ollut useita perussuomalaisia alue- ja/tai kuntavaaliehdokkaita, jotka on tuomittu muun muassa lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

– Onko ehdokashankinta ollut niin vaikeaa, että siellä on ehdokkaita haalittu ilman että on taustoja on selvitetty kunnolla? kysyi Koivisto.

– Ei suinkaan. Kyse on siitä, että nämä ehdokkaat eivät ole kertoneet tosiasioita, Purra vastasi.

Hänen mukaansa tapausten suhteen on tapahtunut ”selkeä epäonnistuminen”, mutta ”tällaisia tapahtuu”. Puoluehallitus käsittelee tapaukset muun muassa sen osalta, voivatko ehdokkaat jatkaa puolueen jäseninä.

Pääministeri Petteri Orpo ja valtiovarainministeri eduskunnan suullisella kyselytunnilla maaliskuussa.

Hallitus pääsi torstaina sopuun sote-leikkauksista. Hallitus päätti täsmentää ja kohdentaa uudelleen osan sosiaali- ja terveydenhuoltoon vuosi sitten kohdistetuista säästöistä.

Toimien arvioidaan vahvistavan julkista taloutta yhteensä noin 166 miljoonalla eurolla vuoteen 2028 mennessä. Leikkaussumma ei kasvanut.

Lue lisää: Hallitus sopuun 166 miljoonan sote-säästöistä – katso kaikki leikkaukset

IS:n tietojen mukaan hallitus on leikkaamassa sosiaalihuollossa muun muassa lastensuojelusta, vammaispalveluista ja vanhustenhoidosta.

Lähes kaikki oppositioryhmät jättivät keskiviikkona yhteisen välikysymyksen hallituksen lisäleikkauksista sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä koulutukseen. Välikysymyksessä ovat mukana Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt.

Politiikan toimittaja Matti Koivisto tenttasi puheenjohtajia Ylellä yhdessä ja erikseen. Toimittaja Laura Arffman juonsi illan.

Puheenjohtajat pitivät tentissä ensin kahden minuutin puheet, minkä jälkeen heitä tentattiin yksitellen. Harkimon puhe kesti vähän yli kaksi minuuttia, kun taas Virta ja Purra onnistuivat päättämään puheensa hieman ennen aikarajan täyttymistä.

Lopulta vuorossa oli yhteinen keskustelu.

Puoluejohtajat Petteri Orpo (kok), Minja Koskela (vas) ja Sari Essayah kohtasivat tiistaina Ylen vaalitentissä. Keskiviikkona vaalitentissä oli Antti Lindtmanin (sd), Antti Kaikkosen (kesk) ja Anders Adlercreutzin (r) vuoro. Puoluejohtajien järjestys tentteihin oli arvottu.

Kunta- ja aluevaalit käydään sunnuntaina 13. huhtikuuta. Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 2. huhtikuuta ja jatkuu tiistaihin 8. huhtikuuta saakka.

Juttua korjattu kello 6.07: Korjattu Hjallis Harkimon nimi oikeaan muotoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?