Alue- ja kuntavaalivaalit lähestyvät! Löydä oma ehdokkaasi vaalikoneestamme.

Vaali­mie­li­pide | Kunnan ensi­si­jainen tehtävä on luoda hyvin­vointia: myös rikkaimmat saatava yhteisiin talkoisiin

Hämeenlinnan on kehityttävä, mutta onko meillä kokonaiskuvaa siitä, mikä on kehittämisen perimmäinen tarkoitus?

Kuntapäättäjänä ajattelen, että juurisyy päätöksenteolle tulisi olla luoda paras mahdollinen kaupunki, käytettävissä olevilla resursseilla, jossa rakennetaan hyvinvointia kaikille asukkaille.

Vain hyvinvoivat asukkaat perustavat yrityksiä, ovat tuottavia. Innovaatiotkin vaativat syntyäkseen hyvinvoivia ihmisiä. Näin voidaan rakentaa kestävästi niin kasvua kuin arjen turvallisuutta.

Kuntaveron korotus on aihe, jota vaalien alla käsitellään kyllä vaalikoneissa, mutta sen mittakaavaa voi olla asiaan perehtymättömän vaikea hahmottaa.

Kun puhutaan puolen prosenttiyksikön korotuksesta, se ei juuri kenenkään henkilökohtaiseen talouteen käytännössä vaikuta. Mutta miten se vaikuttaisi kuntalouteen, 0,5, saattaa joku miettiä?

Paras apu kuntien tilanteeseen olisi se, että myös rikkaimmat saataisiin näihin yhteisiin talkoisiin.

Esimerkiksi Hämeenlinnan käyttötalouteen tällä saataisiin vuositasolla 7,5 miljoonan euron potti lisää. Ei se enää niin mitättömältä kuulosta, kun suhteuttaa kaupungin budjettiin.

Muutamia esimerkkejä siitä, missä mittakaavassa tämän suhteen kaupungin taloudessa liikutaan. Nettolisälainaa on tälle vuodelle arvioitu tarvittavan 12 miljoonaa euroa.

Koko Verkatehtaan opistotalon saneerauksen hinnaksi arvioidaan tuo sama 7,5 miljoonaa, Solvikin uuden päiväkodin on arvioitu maksavan 4 miljoonaa. Teatterin leikkaustarve tälle vuodelle on 250 000 euroa.

Vuodelle 2025 katujen ja puistojen valaistukseen on varattu noin miljoonan verran, retkeilykohteisiin reilu 200 000 sekä uimarantojen ja uimapaikkojen ylläpitoon noin 65 000 euroa.

Taloutta tasapainotetaan seuraavat vuodet. Esimerkiksi 0,5 %-yksikön korotuksella kuntaveroon se voitaisiin tehdä leikkaamatta palvelutasoa.

Paras apu kuntien tilanteeseen olisi se, että myös rikkaimmat saataisiin näihin yhteisiin talkoisiin vaikeina aikoina, asettamalla pääomatulo kuntaverotuksen alaiseksi.

Yhteisvastuu, huolenpito ja kohtuullisuus olivat pitkään perinteisiä suomalaisia hyveitä. Veroilla rahoitetuilla palveluilla rakennettiin vakaa ja turvallinen yhteiskunta, jossa myös yrityksille riitti osaavaa ja koulutettua työvoimaa.

Meidän Hämeenlinnassa on koko kaupungin tulevaisuuden takia pidettävä yllä yhteistä hyvinvointia ja luotava huolettoman arjen mahdollisuuksia asukkaille.

Kirjoittaja Hanna-Kaisa Rokkanen on hämeenlinnalainen kuntavaaliehdokas (vas.), varavaltuutettu ja kaupunkirakennelautakunnan jäsen.