Neste tulisi jakaa kahtia, sillä uusiutuvien polttoaineiden liiketoiminta ja Porvooseen keskittyvä öljynjalostus kaipaavat täysin erilaista osaamista, perustelee yhtiön jakamista ehdottanut St1-polttoainekonsernin pääomistaja Mika Anttonen heti Nesteen yhtiökokouksen jälkeen.

Anttonen otti yhtiön kahtia jakamisen puheeksi yhtiökokouksessa ja hänen ehdotuksensa sai aplodit ja kannatusta toisen Nesteen suuromistajan Kurikan kaupungin hallintojohtajalta Petri Lammassaarelta.

Nesteen toimitusjohtaja Heikki Malinen puolestaan vastasi toteamalla yhtiön keskittyvän nyt kannattavuuden parantamiseen kokonaisuudessaan.

Eikö Anttonen ajattele, että vakaampi öljynjalostuspuoli ja toisaalta volatiilimpi uusiutuvien puoli tukisivat toisiaan Nesteellä?

– Ajatus, että yhden yhtiön kassavirralla voitaisiin kompensoida toisen ongelmia, kuulostaa todella vanhanaikaiselta, Anttonen vastaa.

– Katson tätä enemmän osaamisnäkökulmasta. Nämä kaksi eri liiketoimintaa ovat molemmat murroksessa ja entisillä opeilla, joilla on tultu tähän asti, on ajettu kiville, hän jatkaa.

– Molempiin pääbisneksiin tarvitaan parasta mahdollista osaamista, jota maapallolta löytyy, eikä sitä nyt ole. Spesialistit eivät koe yhtä houkuttelevaksi yhtiötä, jossa yritetään tehdä molempia näitä samaan aikaan. Jakautuminen on paras tapa lisätä markkinaosaamista.

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikkö Maija Strandberg kommentoi tuoreeltaan kokouksen jälkeen, ettei Anttosen ajatus ole valtio-omistajalle tai Nesteen hallitukselle täysin uusi.

– Erilaisia vaihtoehtoja on aiemminkin pohdittu ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja totesi myös omassa vastauspuheenvuorossaan, että hänen aikanansa hallituskin on asiaa muutaman kerran tutkinut, Strandberg sanoo.

– Nyt ajattelen kuitenkin niin, että yhtiöllä on juuri tällä hetkellä sen verran paljon operatiivisia haasteita, että valtio tukee vahvasti yhtiön ja sen hallituksen valitsemaa strategiaa.

Voisiko keskustelu viritä tästä uudelleen?

– Valtion puolella me pohdimme erilaisia omistajastrategisia ratkaisuja jatkuvasti.

Lue myös
Pääkirjoitus: Nesteen härski temppu on esimerkki siitä, että rahaeliitti ei kunnioita valtiota

Anttonen: St1 ja Neste eri sarjoissa

Anttonen näkee Nesteen dramaattisen kurssikehityksen taustalla myös muita ongelmia kuin osaamisen tarpeen. Yksi niistä on omistajuus, jonka pitäisi hänen mukaansa olla aktiivisempaa.

Anttonen on Nesteen suurin kasvollinen omistaja, ja hän on kasvattanut omistustaan yhtiöstä viimeksi tässä kuussa. Onko hän mahdollisesti ottamassa itse aiempaa aktiivisempaa roolia yhtiön omistajana?

– Täytyy vähän katsoa, mitä tässä oikein voi tehdä. Meillä on tietysti omakin yhtiö hoidettavana, Anttonen nauraa.

Anttonen uskoo, että omistajuuden passiivisuus on yksi suurimmista ongelmista suomalaisyhtiöiden kasvun tiellä myös yleisesti ottaen. Jos toimitusjohtaja jää liian yksin päätöstensä kanssa, perspektiivi jää lyhyeksi.

– Toimitusjohtajien kaudet ovat Helsingin pörssissä keskimäärin noin viisi vuotta, ja toimitusjohtajat katsovat asioita oman virkakautensa vinkkelistä. Silloin panostusta tuotekehitykseen, tutkimukseen ja uusiin innovaatioihin ei synny, Anttonen sanoo.

– Omistajuus on ollut laiskaa. En osoita sormella ketään yksittäistä omistajaa, vaan suomalainen omistajuus on ylipäänsä mennyt siihen, että sijoitetaan rahastoihin ja muuhun sellaiseen, jossa omistajien ei tarvitse osallistua tai tuoda osaamistaan mukaan.

Anttonen kiistää, että hänen omistuksensa St1-yhtiössä olisi vaikuttanut ehdotukseen Nesteen jakamisesta.

– Kyllä me olemme eri yhtiöitä. En laske yhtiötämme Nesteen kilpailijaksi, kuten yleensä tehdään. Painimme paljon pienemmässä sarjassa.

Juttu on julkaistu alun perin Talouselämä-lehdessä.

LUE MYÖS