Viikonloppuna nähtiin merkittävä hetki, kun kolmen Aasian maan ulkoministerit tapasivat Tokiossa.

Japani ja Etelä-Korea tiivistävät yhteistyötään Kiinan kanssa, kertoi Japanin ulkoministeri Takeshi Iwaya.

– Saatamme olla historiallisessa käännekohdassa, kun ottaa huomioon yhä vakavammaksi muuttuvan maailmantilanteen, Iwaya sanoi japanilaismedia Nikkein mukaan.

Maiden välillä on ollut kitkaa jo pitkään. Erityisesti Kiinan aggressiivinen ulkopolitiikka huolestuttaa Japania ja Etelä-Koreaa.

Nyt Donald Trumpin kauppapolitiikka pakottaa kolmikon lähentymään keskenään, kirjoittaa japanilaismedia Nikkei.

Ulkoministerit tapasivat Tokiossa. Vasemmalta: Wang Yi (Kiina), Takeshi Iwaya (Japani) ja Cho Tae-yeol (Etelä-Korea). Rodrigo Reyes Marin / POOL

Maailmanjärjestys horjuu, koska Yhdysvallat ajaa ulkopolitiikassa vain omaa etuaan presidentti Donald Trumpin johdolla, kirjoittaa japanilaismedia Yomiuri Shinbun.

– Peking työskentelee aktiivisesti parantaakseen välejä muiden pienten ja keskisuurten maiden kanssa, kun jännitteet Yhdysvaltojen kanssa kasvavat, sanoo politiikan tutkija Patricia M. Kim AFP:n mukaan.

Kiina näkee nyt tilaisuuden ajaa Yhdysvallat erilleen Japanista ja Koreasta, Nikkei kirjoittaa. Molemmat maat ovat luottaneet puolustuksensa pitkälti Yhdysvaltojen varaan.

Nyt Aasiassa joudutaan Euroopan tavoin pohtimaan, onko Yhdysvallat enää luotettava liittolainen, kirjoittaa Financial Times. On syytä epäillä, ettei Trump ole sitoutunut puolustamaan Taiwania jos Kiina hyökkää, FT kirjoittaa.

Lue myös
Analyysi: Kiinalla on pahat mielessä

Luottamus Yhdysvaltoihin on horjunut Euroopassa. Trump on syyttänyt Ukrainaa sodasta sekä uhannut vallata alueita Grönlannilta ja Kanadalta.

Suomikaan ei enää luota Yhdysvaltojen tulevan apuun Venäjän hyökätessä, kertovat Iltalehden tiedot.

Kiinan valta-aseman heikentäminen on yksi Trumpin harjoittaman ”Amerikka ensin” -politiikan päämääristä. Trumpin hallinto perustelee ulkomaille asettamiaan kovia tullimaksuja amerikkalaisen teollisuuden ja kilpailukyvyn vahvistamisella.

Tokion kokouksen perusteella voi kysyä, hankkiiko Trump lähinnä lisää liittolaisia Xi Jinpingille.

Kiina on jo kauan pyrkinyt murentamaan Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa, mutta nyt Trump tekee sen itse, sanoi asiantuntija Teppo Turkki aiemmin.

– Pekingissä juodaan rauhassa teetä ja seurataan vierestä. Kun Yhdysvallat hajottaa liittolaissuhteitaan, Kiina ojentaa kättään Euroopalle ja länsimaille, Turkki sanoi.

Kiinan ja Pohjois-Korean lämpimät välit huolestuttavat lännessä. Vasemmalla Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un, oikealla Kiinan presidentti Xi Jinping. KCNA

Kiinan rooli sodassa

Etelä-Korea, Japani ja Kiina sopivat kokouksessa järjestävänsä yhteisen huippukokouksen etuajassa.

Maat sopivat myös tiivistävänsä yhteistyötä talouden, ilmastotyön ja katastrofiavun osalta, sekä alkavansa etsiä yhdessä ratkaisuja väestön ikääntymiseen ja syntyvyyden laskuun, Reuters kirjoittaa.

Kiistan aiheet olivat Kiinan liittolaiset: Venäjä ja Pohjois-Korea.

Japani ja Etelä-Korea ilmaisivat syvän huolensa Pohjois-Korean ydinaseprojektista ja sotilaallisesta yhteistyöstä Venäjän kanssa. Vladimir Putin on lähettänyt pohjoiskorealaisia sotilaita Ukrainaan.

Kiina on sitoutunut ylläpitämään rauhaa Korean niemimaalla, sanoi Kiinan ulkoministeri Wang Yi japanilaislehti Asahi Shimbunin mukaan.

Kiina ei kuitenkaan suoriltaan tuominnut Pohjois-Korean toimia, vaan pyysi osapuolia kohtaamaan toisensa ja tekemään kompromisseja, huomauttaa Yomiuri Shinbun pääkirjoituksessaan.

Tokion kokouksen maat löysivät paljon yhteisiä säveliä, kirjoittaa Reuters. Rodrigo Reyes Marin / POOL

– Euroopassa on pohdittu lähentymistä Kiinan kanssa nyt, kun Yhdysvallat myötäilee Venäjää. Olen järkyttynyt siitä, miten Trump kohtelee eurooppalaisia, sanoi Kiinan EU-suurlähettiläs Lu Shaye.

Kiinan on kuitenkin todettu mahdollistavan Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Kiinasta myös salakuljetetaan sotateollisuuteen käytettyjä tarvikkeita Pohjois-Koreaan pakotteista huolimatta, Yomiuri kirjoittaa.

– Jos Kiina ei muuta kantaansa, se horjuttaa maailmanpoliittista tilannetta entisestään eikä saavuta luottamusta maailmalla, Yomiuri kirjoittaa.

Presidentti Stubb kommentoi vierailuaan Kiinassa. Jenni Gästgivar