Viinibaari Pinocchio keskittyy hyviin viineihin ja hauskanpitoon. Pääpaino on italialaisten pientuottajien viineissä, joita saa lasiinsa hämmästyttävään hintaan.
Viime kesänä Etelä-Helsingissä hurmasi lippakioski, jonka terassilla nautittiin viinistä, italialaisista antipastoista ja Suomen kesästä sellaisella vimmalla, että istumapaikan saaminen oli vilkkaimpina iltoina arpapeliä.
Samantyyppistä eteläeurooppalaista tunnelmaa tarjoaa Punavuoreen Viiskulmaan helmikuussa avattu viinibaari Pinocchio. Molempien takana on viinejä maahantuovan Uvanudan kaksikko Joonas Vanhanen ja Giovanni Gavello, joilla molemmilla on vahva kokkitausta fine diningin parissa.
Pinocchiossa ei kuitenkaan kokata. Päin vastoin, Pinocchio on viinibaari, jossa viinit ovat pääosassa. Niiden ohella saatavilla on pientä syötävää, kuten italialaisia juustoja ja leikkeleitä sekä kylmiä ja lämpimiä pikkuannoksia.
Vanhasen ja Gavellon lisäksi Pinocchiossa ovat mukana myös somevastaava Venla Vanhanen, taloudesta ja hallinnosta vastaava Isabella Vanhanen sekä sisustuksesta ja suunnittelusta vastaava Maiju Hasko.
Pinocchion tiimi haluaa luoda Helsinkiin uudenlaista viinikulttuuria.
– Me näimme, että tässä maassa ja tässä kaupungissa oli tarve viinibaarille, johon tullaan nimenomaan viinin takia. Ei syömään ja juomaan vaan viini edellä. Täällä on paljon viinibaareja, joissa on maistelumenut, mutta ne ovat enemmän ruokaravintoloita kuin viinibaareja, Vanhanen sanoo.
Giovanni Gavello on kotoisin Italiasta. Siellä viinibaareilla on pitkä historia.
– Italiassa tai muualla Euroopassa viinibaariin mennään juomaan viiniä ja seurustelemaan. Viinin lisäksi on juustoja ja leikkeleitä. Lämmintä keittiötä ei ole kuin harvoin, Gavello sanoo.
Pinocchioon voi tulla pistäytymään suunnittelematta ilman varausta ja viipyä fiiliksen mukaan lasillisen verran tai vaikka tunteja.
– On mahtavaa, että ihmiset ymmärtävät tämän konseptin. Tänne on jo ensimmäisen viikon aikana tullut porukoita, jotka ovat tykänneet niin paljon, että yhdestä lasillisesta tuleekin neljä lasillista.
Pinocchion viinilista painottuu ainakin aluksi italialaisiin viineihin. Joukossa on paljon biodynaamisia ja perinteisin menetelmin valmistettuja viinejä, mutta valikoimaa ei haluta rajata liian tiukasti.
– Me emme halua puhua niinkään natuviineistä vaan ennemmin artesaaniviineistä, Vanhanen tarkentaa.
Vanhaselle ja Gavellolle on tärkeää pitää viinien hintataso kohtuullisena. Edullisimmillaan lasillisen saa Pinocchiossa 8,5 eurolla. Pullohinnat alkavat noin 50 eurosta. Laseittain on tarjolla pitkä lista viinejä, ja muitakin pulloja avataan lasimyyntiin tilanteesta ja vieraista riippuen.
– Halumme muuttaa oletusta siitä, että hienon viini pitäisi olla kallista, Vanhanen sanoo.
Pinocchiossa pyritään pitämään laadukkaammatkin viinit saavutettavalla tasolla.
– Viiniin suhtaudutaan Suomessa luksustuotteena. Se on typerää. Hyvän viinin pitäisi olla saavutettavaa.
Muutenkin suomalaisten suhtautuminen alkoholiin on Vanhasen mukaan vinksallaan.
– Suomessa alkoholiin suhtaudutaan lähtökohtaisesti huonona asiana. Toki se on sitä silloin, jos lukittautuu kotiinsa juomaan yksin vodkaa, mutta viini on ihan eri asia. Viinin juominen ei ole kännäämistä vaan nautintoa ja käsityön arvostamista. Viinibaarissa nautitaan juomasta samalla tavalla kuin ravintolassa nautitaan ruoasta. Meille on tärkeää tuoda esiin tätä kulttuuria.
Gavello on samoilla linjoilla.
– Italiassa viini on historiaa, kulttuuria ja yhdessäoloa, ei syntiä.
Gavello ja Vanhanen tutustuivat opiskellessaan espanjalaisessa yliopistossa vuonna 2019. Yhteydenpito jatkui, kun Gavello työskenteli tähtiravintoloissa Italiassa ja Brasiliassa ja Vanhanen kokkasi Olossa Helsingissä.
Viinin maahantuonnin he aloittivat 2021. Alkuun toiminta oli pienimuotoista. Vuonna 2023 he järjestivät ensimmäiset ravintolatastinginsa, joiden myötä heidän viinejään on päästy maistelemaan tastingeissa ja pop upeissa ympäri Suomea.
Viime vuoden aikana järjestettiin jo 50 pop uppia, ja vuoden kohokohdaksi nousi Café Brera, kesäinen viinibaari Eiran lippakioskissa, jota Vanhanen ja Gavello pyörittivät muutaman kuukauden ajan yhdessä pöytävarauspalvelu Pickatablen kanssa.
– Lippakioski vei meidät uuteen stratosfääriin. Asenne meitä kohtaan muuttui, meidät huomattiin ja meidät alettiin ottaa vakavasti, Vanhanen sanoo.
Viinibaarit ovat nousseet uudeksi trendiksi erityisesti Helsingin keskustassa. Yhtenä esimerkkinä toimii Iso Roobertinkadulle hiljattain avattu Flor, joka tarjoaa myös pidempiä menuja.
Katso lisää kuvia ja katso jutun pidempi versio Avecmediasta.